Mechatronikai mérnöki mesterszak

A szak képzési és kimeneti követelményeit a 18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet (a továbbiakban: KKK) határozza meg. A Debreceni Egyetem Képzési programja tartalmazza a KKK előírásait, és annak a Műszaki Karon a Mechatronika Tanszék által gondozott szakon évente frissített és esetlegesen javított ténylegesen megvalósuló képzési programját, órahálóját.

A szak specializációi

A specializáció önálló szakképzettséget nem adó szakirányt jelent (egyetemi dokumentumokban röviden: specializáció).

Kiberfizikai rendszerek: Az elkövetkező évtizedekben a gyártási és munkafolyamatok fejlesztése, szimulációja és optimalizálása rendkívül realisztikus módon történik. A modellek és a gyártási adatok segítségével virtualizálhatók az anyag- és az energiaáramlás, intuitív módon megismerhetők a gyártási és munkafeladatok, illetve rugalmasan hozhatók létre gyártási koncepciók.

A specializáció kihívásai

A mechatronikai mérnököknek a gépészeti, a villamosmérnöki és az alkalmazott informatikusi ismeretét felhasználva vezető szerepet kell játszania a következő 20-30 év technikáinak és technológiáinak előállítására. Komplex tudásával az Ipar 4.0 koncepcióinak gyakorlati megvalósítására kell alkalmassá válnia.

Épületmechatronikai és intelligens épületek: a specializáció az épített környezetben található épületgépészeti, energetikai megoldások irányítási, és irányítástervezési feladataira készít fel.

A specializáció kihívásai

Az épületekben felhasznál energia a lakosság által felhasznált energia 50%-a. Ennek Irányításelméleti intelligens vezérlése és szabályozása egyre fontosabb tényező egy-egy ország gazdaságában legyen az az ország bár hol a világon. Elektronikai szereléstechnológia specializáció legfőbb célja elektronikai alkatrészek, részegységek, készülékek és rendszerek gyártásához kapcsolódó alap technológiák és fejlesztési eljárások ismertetése. A gyorsan változó technológiákkal kapcsolatos ismereteiket közvetlenül hasznosíthatják az alkatrészek, részegységek és készülékek gyártásában, tervezésében, fejlesztésében, minősítésében.

A specializáció indítási módja kooperatív képzés elektronikai szereléstechnológiát alkalmazó cégekkel.A kooperatív képzés során a hallgatók a képzést támogató cégnél szakmai gyakorlatot, valamint az egyetemen speciális elméleti ismereteket szereznek. Ez a gyakorlatban azt jelent, hogy a hallgató a bemeneti feltételeknek megfelelő  BSc diplomával – amellyel egyébként is mérnöki feladatokat láthatna el a cégeknél – folytatja a képzését MSc szinten miközben gyakorlati ismereteket a képzést támogató cégeknél szerez. A kooperatív képzési forma csak a specializáció tantárgyaira, és a Diplomaterv készítés I., II. tantárgyakra terjed ki. A hallgató a cégnél készíti diplomatervét a cég és az egyetem egy-egy kijelölt szakemberének irányításával. A kooperatív képzéshez minimum 4 hetes gyakorlat tartozik, melyet a kooperatív képzés partnerénél kell elvégezni.

A specializáció kihívásai

Tanulva dolgozni vagy dolgozva tanulni mindig fokozott terhelést jelent egy-egy hallgatónak. Ugyanakkor egy vállalati környezetben betöltött munkakör által megszerezhető tapasztalat sokkal nagyobb, mint ha azt csak az iskolapadban sajátították volna el. Természetesen a specializáció bizonyos elköteleződött is jelent a vállalat felé.

Polgári légi közlekedés irányító és navigációs rendszerei: a specializáció a légiközlekedés és irányítás műszaki megvalósításához képez szakembereket légiközlekedési vállalatok bevonásával.

A specializáció kihívásai

A légiközlekedés töretlenül nagy léptékben fejlődik szerte a világon. A közlekedés fentatásához szükség van olyan háttérben dolgozó specialistákra aki mérnöki tudásukkal tudják támogatni ezt a fejlődést.

Kik számára lehet jó választás ez a szak?

Azok számára, akik az alapképzést elsősorban mechatronikai mérnökként illetve villamosmérnökként vagy gépészmérnökként teljesítették.

Kik fognak majd oktatni?

A DE Műszaki Kar mechatronikával rokon tudományágakat ápoló tanszékeinek (közük természetesen Mechatronikai Tanszék) segítőkész oktatói. Leendő professzoraid az oktatómunka mellett kutatással és állandó külső ipari tevékenységgel is foglalkoznak. Ezzel biztosítják azt, hogy Te a legkorszerűbb tananyag szerint képezhesd magad.

Ideális az a jelentkező,

  • aki mechatronikai mérnök alapképképzési diplomával rendelkezik;
  • aki végzés után azonnal szakmájában akar elhelyezkedni;
  • aki tudása mellett alkalmas emberi közösségek vezetésére;
  • aki képes az élethosszig tartó tanulásra;
  • aki céljának tekinti az értelmiségi létet;
  • aki angol nyelvismerettel rendelkezik;
  • aki kellően motivált megfelelő állóképességgel rendelkezik, mert a szakon sokat kell tanulni;
  • aki az alapképzésben kellő tanulási rutinra tett szert, megtanult tanulni;

Az oktatást a Beckhoff kihelyezett tanszék (Beckhoff Automation Kft. Budapest Gubacsi út 6) segíti.

Az oktatásba bekapcsolódó cégek:  National Instruments, Beckhoff, Rohde & Schwarz, KUKA, FESTO, BOSCH, Phoneix Contact, SMC, Continental, Krones, thyssenkrupp.

* Amennyiben a képzésre jelentkezők száma kevesebb, mint 11 hallgató a tanszék egy specializációt indít. Ha a specializációra a jelentkezők száma nem éri el a 5 hallgatót a tanszék nem indítja az adott specializációt. Ha a specializációra a jelentkezők száma nem éri el a 10 hallgatót, akkor a tanszék dönt arról, hogy az adott specializációt elindítja-e vagy nem.

Frissítés dátuma: 2018.11.21.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.