Tanszéki köszöntő

Kedves Látogatóink!

A Mechatronika Tanszék nevében köszöntöm Önöket oldalunkon és nagyra tartom érdeklődésüket a tanszék munkája iránt. A mechatronika a gépészet a villamosmérnöki ismeretek, az informatika és az irányításelmélet egymást erősítő egymással szinergiában álló műszaki tudomány. A mechatronika a hagyományos mérnöki tudományok egyik legfiatalabb és mindenképpen a legkomplexebb tudást igénylő egyike. Műveléséhez, kitartás állhatatosság és állandó fejlődni tudás szükséges a lexikális ismeretek mellett.

A mechatronika, mint tudomány jelenleg is keresi pozícióját a mérnöki tudományok között, de ehhez nagy segítséget ad az újabb ipari forradalom (Ipar 4.0) fejlesztési irányai. Ennek szellemében a debreceni mechatronikai képzés bár két lépcsős - hiszen magyar és angol nyelven és képzünk alapképzésben és mesterképzésben mechatronikai mérnököket – mindenképpen egynek tekinthető, úgy is alakítottuk ki tanterveit, hogy 11 szemeszteres képzéssel számoltunk.

Úgy tartjuk, hogy magas szinte művelni a mechatronikai mérnök foglalkozást csak mester végzettséggel lehet, de természetesen az alapképzést elvégzőknek lehetőségük van egy alapdiplomával (BSc diplomával) emelt fővel befejezni a képzést és esetleg más mérnöki szakot választani a mesterképzésen. Visszafelé az út sokkal rögösebb, tapasztalataink szerint más főleg mérnöki alapképzésről érkezőknek rengeteg a bepótolni valójuk mire mesterré válnak.

A tanszék kutatási területe szerteágazó, gyakorlatilag minden olyan alap és alkalmazott kutatásba be tudunk kapcsolódni ahol rendszerszemléletű és folyamatorientált gondolkodásmód alapján, komplex megközelítéssel,  integrátori szerepet kell betölteni.

A tanszék munkáját a Beckhoff kihelyezett tanszék (Beckhoff Automation Kft. Budapest Gubacsi út 6) segíti.

Dr. Szemes Péter Tamás
tanszékvezető

 

Frissítés dátuma: 2021.09.23.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.