Diplomaterv és záróvizsga

 • A hallgatók bármilyen egyetemi feladathoz/projekthez/szakdolgozathoz csak olyan szoftvert használhatnak, amihez az egyetemnek (az adott időszakra) érvényes licence van! Ez a konzulens felelőssége!
 • Ipari projekt esetén a vállalkozásnak kell biztosítania az érvényes licencet!

 

Végzős hallgatókra vonatkozó határidők:

 • Témaválasztási lap leadási határideje: 2024. március 11.

 • Szakdolgozat leadás határideje: 2024. május 06.12:00 óraElőzetes formai és plágium vizsgálat: 2024. április 29. 12:00 óra
 • Link: https://www.turnitin.com/t_inbox.asp?r=36.0842812223432&svr=40&lang=en_us&aid=132879901
 • Class ID: 40971894
 • Class enrollment key: 20231006 
 • Bekötött szakdolgozat leadás határideje: 2024. május 06. 12:00 óra
 • Szakdolgozat védés feltöltési határideje: 2024. május 06. 12:00 óra. 
 • Záróvizsga: 2024. június 12-13.
  • Írásbeli: 2024. június 12. 9:00
  • Szóbeli és a védés: 2024. június 12-13.

 

 

   

  MSc-s végzős hallgatók figyelmébe:

  Tisztelt mester hallgatók,

  A 3. szemesztertől indul a Diplomatervezés I. és a Hardvergyártás önálló projekt I. tárgyuk. A két tárgy, heti 20 kontakt óra, vagyis a szemeszterben 240 kontakt órát jelent. Kérem, hogy ennek megfelelő minőségű és mennyiségű munkát végezzenek el. Az utolsó rajzhétben a projekt keretében előadást kell tartaniuk, ahol beszámolnak az eredményeikről.

  A Diplomatervezés I. tárgyból a fő feladat a szakirodalom részletes tanulmányozása és a diplomaterv tudományos megalapozása. Erre fogják a Diplomatervezés tárgyban a saját munkát alapozni. A cél, hogy legalább 30 oldalban, minimum 50 (minőségi) szakirodalmi hivatkozás felhasználásával:

  (1) áttekintsék a témájukra vonatkozó legfrissebb eredményeket és

  (2) kiválasztják a feladatokhoz legjobban illeszkedő modellt, műszaki megoldást, illetve

  (3) teljesítmény mérő (validációs) logikát.

  Diplomatervezés I. tárgyból az elkészült dokumentum minősége alapján kapnak jegyet.

  Kereső adatbázisok: Google Scholar, Researchgate, Sciencedirect, IEEE Xplore, MTMT.hu, Idea Tutóstér

  Kérem, hogy kerüljék az internetes oldalakra való hivatkozást! Elfogadható dokumentációk: tudományos cikkek, White paper, Application Note

  Hardvergyártás önálló projekt I keretében a cél, hogy létrehozzák azt a fejlesztő környezetet, amiben a következő szemeszterben a (szakirodalmi áttehintés után meghatározott) saját munkát fogják csinálni.

  Egy példával szeretném megvilágítani a dolgot. Példa diplomaterv téma: PMSM motor CSI-vel (áram vezérelt inverter) történő sebesség szabályozása, megvalósítás NI SbRIO-val. Harvergyártás önálló projekt I. keretében a hallgató felépíti azt az NI/LabView alapú környezetet, amelyben az adott SbRIO-t képes programozni, néhány példa programmal teszteli az analóg és digitális bemeneteket. Diplomatervezés I. tárgyból áttekinti a PMSM motor modelleket (koncentrált, lineáris, stb...), a lehetséges meghajtási módszereket, PWM, VSI, CSI, esetleg kiválaszt egy Park vektoros, szenzor visszacsatolt sebesség szabályozást (ilyet vettünk Digitális Szervóhajtások tárgyból, van Multisim és LabView példa is!). Diplomatervezér I tárgy keretében elkészült dokumentációbal bemutatja a PMSM modelt és az inverterek kapcsolását, tudományos cikkekel alátámasztva. Tudományos cikkek kiinduló része elérhető pl a Digitális Szervóhajtások tárgy elearning felületén is.

  Kérem, hogy egyeztessenek a konzulensekkel és küldjék el nekem emailben az egy oldalas összefoglalóját a diplomaterv témának, a fentieket figyelembe véve.

  Az ipari partnernél vállalt diplomatervek esetén én leszek a belső konzulens.

  Jó munkát kívánok,

  Sarvajcz Kornél
  tanszékvezető-helyettes, tanársegéd
  Debreceni Egyetem, Műszaki Kar
  Mechatronikai Tanszék

  Legutóbbi frissítés: 2024. 04. 25. 12:50