Tanszéki köszöntő

Kedves Látogatóink!

A Mechatronika Tanszék nevében köszöntöm Önöket oldalunkon és nagyra tartom érdeklődésüket a tanszék munkája iránt. A mechatronika a gépészet a villamosmérnöki ismeretek, az informatika és az irányításelmélet egymást erősítő egymással szinergiában álló műszaki tudomány. A mechatronika a hagyományos mérnöki tudományok egyik legfiatalabb és mindenképpen a legkomplexebb tudást igénylő egyike. Műveléséhez, kitartás állhatatosság és állandó fejlődni tudás szükséges a lexikális ismeretek mellett.

A mechatronika, mint tudomány jelenleg is keresi pozícióját a mérnöki tudományok között, de ehhez nagy segítséget ad az újabb ipari forradalom (Ipar 4.0) fejlesztési irányai. Ennek szellemében a debreceni mechatronikai képzés bár két lépcsős - hiszen magyar és angol nyelven és képzünk alapképzésben és mesterképzésben mechatronikai mérnököket – mindenképpen egynek tekinthető, úgy is alakítottuk ki tanterveit, hogy 11 szemeszteres képzéssel számoltunk.

Úgy tartjuk, hogy magas szinten művelni a mechatronikai mérnök foglalkozást csak mester végzettséggel lehet, de természetesen az alapképzést elvégzőknek lehetőségük van egy alapdiplomával (BSc diplomával) emelt fővel befejezni a képzést és esetleg más mérnöki szakot választani a mesterképzésen. Visszafelé az út sokkal rögösebb, tapasztalataink szerint más főleg mérnöki alapképzésről érkezőknek rengeteg a bepótolni valójuk mire mesterré válnak.

A tanszék kutatási területe szerteágazó, gyakorlatilag minden olyan alap és alkalmazott kutatásba be tudunk kapcsolódni ahol rendszerszemléletű és folyamatorientált gondolkodásmód alapján, komplex megközelítéssel,  integrátori szerepet kell betölteni.

Prof. Dr. habil. Husi Géza
tanszékvezető, dékán

Legutóbbi frissítés: 2023. 11. 20. 08:57