Megvalósult projektjeink

HURO/0901/179/2.3.1 „Cross-border Development and Implementation of a Master Program in Advanced Mechatronics Systems”. Projekt időtartama: 2011 – 2012

Eredmény:

A projekt egy közös angol nyelvű  mechatronikai mérnök mesterképzés programjának, tematikájának kidolgozását és romániai akkreditálását célozta meg. A programban a Nagyváradi és a Debreceni Egyetem tanárai vettek részt. A projekt keretében elkészültek angol nyelven tantárgyleírások, a tantárgyak jegyzetei, segédletei a laboratóriumi útmutatók. A román felsőoktatási akkreditáló testület (ARACIS) 2011. szeptember 22-i ülésén döntést hozott arról, hogy nappali tagozaton 50 hallgató/év létszámmal engedélyezi a HURO-MECHA projekt keretében kialakított, közös (Nagyvárad-Debrecen) angol nyelvű Mechatronikai mérnök MSc képzés indítását Mechatronika és robotika szakon (Fejlett mechatronikai rendszerek szakirányon).

HURO/0901/028/2.3.1 „E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences”. Projekt időtartama: 2011 – 2012.

Eredmény:

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar és a Nagyváradi Egyetem Elektronikai Kar együttműködik, a pályázat jóvoltából, a villamosmérnök a mechatronikai mérnök oktatásban illetve a más szakon tanuló hallgatók elektrotechnikai mechatronikai oktatásában. A projektben olyan méréseket dolgoztunk ki, amelynek összeállításához nem szükséges a hallgató jelenléte és a mérést számítógép segítségével végezi.  A Debreceni Egyetem Műszaki karon ennek megfelelően három egymástól független, mérnökképzésben jelentős gyakorlati ismeretet adó mérést dolgoztunk ki, amelyet bevezettünk az oktatásba. A méréseket magyar angol román nyelvű webes felülettel támogatjuk, ezáltal a mérési gyakorlatokat nem csak a magyar, hanem a román és későbbiekben más országok hallgatói is elvégezhetik.

HURO/0802/155_AF „Intelligens Épületek létrehozását támogató Magyar-Román Kutató-fejlesztő Platfom”. Projekt időtartama: 2011 – 2012.

Eredmény:

A pályázatnak köszönhetően, felépült a Műszak kar „B” épülete, azaz az épületmechatronikai Kutató Központ.

GOP-1.1.1-11-2012-0220 „Innovatív napkövetővel ellátott napenergia hasznosító rendszer kifejlesztése lapostetős épületekre". Projekt időtartama: 2012 – 2015.

Eredmény:

Innovatív, napkövetővel ellátott napenergia hasznosító rendszer került kifejlesztésre, kifejezetten lapostetőre, hogy lakossági és közületi épületekre energiahatékony megoldást nyújtsunk.

A rendszer részei:

 1. villamos energiatermelő napelem;
 2. hőenergia termelő napkollektor
 3. napenergia felhasználásának hatékonyságát növelő napkövető rendszer
 4. hűtő funkciót ellátó egység
 5. a megtermelt energia tárolására fejlesztett blokkos energiatároló tartályok.

GOP-1.1.1-11-2012-0398 „Köz- és irodaépületek hatékony energiamenedzsment rendszerének létrehozása újfajta fotovoltaikus rendszer és komplex töltésszabályozó rendszer kifejlesztésével elektromos áram és hőenergia előállítására és tárolására, elektromos autók meghajtására". Projekt időtartama: 2013 – 2015.

Eredmény:

Az épületekben a  felhasználási szokásokhoz igazodó Napenergián alapuló elektromos áram és melegvíz termeléshez szükséges épületmechatronikai-menedzsment rendszer került kifejlesztésre.

GOP-1.1.1-11-2012-0617 „Kommunális hulladék gyűjtésére alkalmas elektromos hajtású tehergépjármű fejlesztése". Projekt időtartama: 2013 – 2015.

Eredmény:

Egy innovatív, napelemmel ellátott elektromos hajtással rendelkező kommunális hulladékgyűjtő (kukásautó) prototípus került kifejlesztésre. A projekt eredményeként egy „P” rendszámmal ellátott közúti próbákra alkalmas prototípus jármű készül el. A járműhöz kifejlesztésre került továbbá egy konténerbe telepített teljesítménymérő pad, amivel szimulálhatók az egyes begyűjtési szakaszokhoz tartozó átlagos dinamikai ciklusok és ezt megfelelő szoftver segítségével tesztelési célból a motor hajtott tengelyére szimulációként elő lehet állítani.

Témavezető: Dr. Husi Géza, husigeza@eng.unideb.hu

TÁMOP-4.2.2. A-11/1/KONV-2012-0041 - „Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával (DEnzero)”. Projekt időtartama: 2013 – 2014.

Eredmény:

A DEnzero Intelligens épületek kutatócsoport kisvárosias családi-házban valamint egy-két emeletes épületekben alkalmazható tipikus épületgépészeti rendszerek szabályozásához készített költséghatékony és újszerű adatgyűjtőt. Az adatgyűjtő célja, hogy a beépített épületgépészeti rendszerek és a hozzá kapcsolódó elemek együttes működését és hatásfokát vizsgálja.

A kutatócsoport indikátorai és azok teljesülése:

 • 1 db kidolgozott mérési eljárás és a hozzá kapcsolódó integrált adatgyűjtő, monitorozó számítógépes program
 • 1 db számítógépes rendszer-vizualizáció
 • 1 év mérési adatai valamennyi témakörben
 • 6 db tudományos előadás ebből 4 külföldön
 • 1 db szabadalom beadás
 • 1 db FP7-es pályázatban való részvétel

Témavezető: Dr. Kalmár Ferenc, fkalmar@eng.unideb.hu

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 09. 05. 15:04