Mechatronikai mérnöki mesterszak

A szak képzési és kimeneti követelményeit a 18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet (a továbbiakban: KKK) határozza meg. A Debreceni Egyetem Képzési programja tartalmazza a KKK előírásait, és annak a Műszaki Karon a Mechatronika Tanszék által gondozott szakon évente frissített és esetlegesen javított ténylegesen megvalósuló képzési programját, órahálóját.

A szak specializációi

A specializáció önálló szakképzettséget nem adó szakirányt jelent (egyetemi dokumentumokban röviden: specializáció).

 • Kiberfizikai rendszerek
 • Elektronikai szereléstechnológia (NI Hungary Kft-vel együttműködve)
 • Épületmechatronikai és intelligens épületek specializáció
 • Járműmechatronikai Szereléstechnológia (Vitesco Technologies Kft-vel együttműködve)

Kiberfizikai rendszerek: Az elkövetkező évtizedekben a gyártási és munkafolyamatok fejlesztése, szimulációja és optimalizálása rendkívül realisztikus módon történik. A modellek és a gyártási adatok segítségével virtualizálhatók az anyag- és az energiaáramlás, intuitív módon megismerhetők a gyártási és munkafeladatok, illetve rugalmasan hozhatók létre gyártási koncepciók.

Elektronikai szereléstechnológia specializáció: A specializáció legfőbb célja elektronikai alkatrészek, részegységek, készülékek és rendszerek gyártásához kapcsolódó alap technológiák és fejlesztési eljárások ismertetése.

Épületmechatronikai és intelligens épületek: a specializáció az épített környezetben található épületgépészeti, energetikai megoldások irányítási, és irányítástervezési feladataira készít fel. 

Járműmechatronikai szereléstechnológia specializáció: A specializáció legfőbb célja az autóipari beszállítók körében alkalmazott járműmechatronikai gyártási folyamatok valamennyi összetevőjének az ismertetése.

 

Kik számára lehet jó választás ez a szak?

Azok számára, akik az alapképzést elsősorban mechatronikai mérnökként illetve villamosmérnökként vagy gépészmérnökként teljesítették.

Kik fognak majd oktatni?

A DE Műszaki Kar mechatronikával rokon tudományágakat ápoló tanszékeinek (köztük természetesen Mechatronikai Tanszék) segítőkész oktatói. Leendő professzoraid az oktatómunka mellett kutatással és állandó külső ipari tevékenységgel is foglalkoznak. Ezzel biztosítják azt, hogy Te a legkorszerűbb tananyag szerint képezhesd magad.

Ideális az a jelentkező,

 • aki mechatronikai mérnök alapképképzési diplomával rendelkezik;
 • aki végzés után azonnal szakmájában akar elhelyezkedni;
 • aki tudása mellett alkalmas emberi közösségek vezetésére;
 • aki képes az élethosszig tartó tanulásra;
 • aki céljának tekinti az értelmiségi létet;
 • aki angol nyelvismerettel rendelkezik;
 • aki kellően motivált megfelelő állóképességgel rendelkezik, mert a szakon sokat kell tanulni;
 • aki az alapképzésben kellő tanulási rutinra tett szert, megtanult tanulni;

* Amennyiben a képzésre jelentkezők száma kevesebb, mint 11 hallgató a tanszék egy specializációt indít. Ha a specializációra a jelentkezők száma nem éri el a 5 hallgatót a tanszék nem indítja az adott specializációt. Ha a specializációra a jelentkezők száma nem éri el a 10 hallgatót, akkor a tanszék dönt arról, hogy az adott specializációt elindítja-e vagy nem.

 

Specializáció választás menete (a már felvett hallgatók számára):

A 2. szemesztertől specializációt kell választaniuk. Egy adott specializációt a jelentkezők száma és ipari igények alapján indítunk. Célunk, hogy minden specializáció mellé, kapcsolódó ipari gyakornoki lehetőséget biztosítsunk. A kapcsolódó gyakornoki lehetőség nem kötelező, de nagy mértékben megkönnyíti a hallgató képzését. Általában az is megoldott, hogy a hallgató más gyakornoki programon van, mint amit az adott specializációhoz javasolt. A gyakornoki program az adott ipari partner felajánlása, ezért az alkalmazás feltételét a partner szabja meg.

A mechatronika mérnök mester szak képzési program szerint a specializációk 4 tárgyban a projekt munka témájában és a diplomaterv témaválasztásban térnek el.

Jelenleg 3 specializáció elérhető a mechatronika mester képzésben:

 1. KIBERFIZIKAI RENDSZEREK, jelenleg nincs kizárólagosan elkötelezett ipari partner, több vállalkozás támogatását élvezzük.

Rövid leírás: Az elkövetkező évtizedekben a gyártási és munkafolyamatok fejlesztése, szimulációja és optimalizálása rendkívül realisztikus módon történik. A modellek és a gyártási adatok segítségével virtualizálhatók az anyag- és az energiaáramlás, intuitív módon megismerhetők a gyártási és munkafeladatok, illetve rugalmasan hozhatók létre gyártási koncepciók.  

Speciális tárgyak (Differenciált szakmai ismeretek): Kiberbiztonság; XX (HIL/SIL) in the loop rendszerek; Robotok modellezése; Kiberfizikai rendszerek összetevői.

 1. ELEKTRONIKAI SZERELÉSTECHNOLÓGIA, ipari partner, amely a specializációt támogatja, a specializáció tárgyainak oktatásában jelen van és a kapcsolódó gyakornoki programot biztosítja: NI Hungary Kft, Debrecen

Rövid leírás: Az elektronikai ipar nagyarányú multinacionális hátterének köszönhetően jelentősen felértékelődött a technológia tudás annak fejlesztésének képessége. Az Elektronikai szereléstechnológia specializáció legfőbb célja elektronikai alkatrészek, részegységek, készülékek és rendszerek gyártásához kapcsolódó alap technológiák és fejlesztési eljárások ismertetése. A gyorsan változó technológiákkal kapcsolatos ismereteiket közvetlenül hasznosíthatják az alkatrészek, részegységek és készülékek gyártásában, tervezésében, fejlesztésében, minősítésében.

Speciális tárgyak (Differenciált szakmai ismeretek): Áramkörszimuláció és áramkörtervezés alapjai; XX (HIL/SIL) in the loop rendszerek; Fejlett hardvergyártási technológiák; Tesztrendszerek a gyártásban.

 1. JÁRMŰMECHATRONIKAI (AUTOMOTIVE MECHATRONICS) SZERELÉSTECHNOLÓGIA, ipari partner, amely a specializációt támogatja, a specializáció tárgyainak oktatásában jelen van és a kapcsolódó gyakornoki programot biztosítja: Vitesco Technologies Hungary Kft, Debrecen

Rövid leírás: Az elektronikai ipar nagyarányú multinacionális hátterének köszönhetően jelentősen felértékelődött a technológia tudás annak fejlesztésének képessége. A Járműmechatronikai (Automotive Mechatronics) szereléstechnológia specializáció legfőbb célja az autóipari beszállítók körében alkalmazott járműmechatronikai gyártási folyamatok valamennyi összetevőjének az ismertetése. A gyorsan változó technológiákkal kapcsolatos ismereteiket közvetlenül hasznosíthatják az alkatrészek, részegységek és készülékek gyártásában, tervezésében, fejlesztésében, minősítésében.

Speciális tárgyak (Differenciált szakmai ismeretek): Járműmechatronikai szereléstechnológia 1 és 2; Járműmechatronikai gyártás kémiai folyamatai; és Járműmechatronikai termékek gyártásellenőrzése

A hallgatók az első szemeszter végén (tavaszi szemeszterben kezdve, ez május vége) megjelölik prioritási sorrendben, hogy mely specializációt kívánják választani. A tanszék a hallgatókkal és az ipari partnerekkel közösen dönt.

A választás megkönnyítésére a tanszék lehetőséget biztosít az adott ipari partner bemutatkozására, megismerésére.

Legutóbbi frissítés: 2023. 10. 05. 10:57